26 noviembre 2011

BASE DE RECURSOS KITE

Muchos de vosotros ya la conocéis, pero me gustaría comentar algo sobre esta web.
Muchas veces, en educación, no se le dedican las horas adecuadas a las NT y gracias a esta web y a las experiencias que se han ido contando en el aula, creo que más de uno podrá cambiar el chip y utilizar más de una de estas actividades.
El problema (para muchos de nosotros) de esta web es que la tenemos en inglés, pero con cualquier traductor podemos descubrir la cantidad de actividades que podemos hacer.No nos traducirá correctamente la historia, pero en el contexto es sencillo de entender.
¡OS ANIMO A SEGUIR LEYENDO!




HISTORIA COMPLETA MINIPAC 2.1


Història completa
Entrevistadora: Primer de tot bon dia i gràcies per acceptar que et faci unes quantes preguntes.
Educadora: Des res, és un plaer.

Entrevistadora: M’agradaria que poguessis compartir una experiència sobre l’us de les noves tecnologies dins l’aula que hagi estat un èxit.
Educadora: Aquesta és la segona edició en que sóc l’educadora referent del programa, cada edició és de sis mesos. L’ús de les noves tecnologies sempre han estat un dels punts forts del programa i les intentem fer servir de manera transversal per treballar altres continguts. Així en aquesta segona edició, a l’apartat de coneixement de l’entorn i la cultura d’acollida s’engega la iniciativa de llegir la llegenda de sant jordi i després representar-la fent servir les TIC i esperant que no només coneguin la història sinó que la facin una mica seva i treballar alhora també l’idioma.

Entrevistadora: Feu servir molt les noves tecnologies dins el programa?
Educadora: Dins de l’aula que diriem ‘ordinaria’ no tenim cap recurs d’aquest tipus però sortim molt a fer fotografies que associem amb vocabulari i també disposem de dues hores, tres dies a la setmana, del Punt Òmnia com a recurs municipal per fer servir els ordinadors i la conexió a Internet.

Entrevistadora: Doncs, tens un domini molt elevat de les noves tecnologies?
Educadora: He fet varis cursos sobre paquet office i demés però la veritat és que la majoria de coses les he après utilitzant-les individualment. No obstant, m’agrada molt treballar amb elles a l’aula ja que fan les activitats més atractives i dinàmiques.

Entrevistadora: Creus o has notat un millor aprenentatge a partir del treball amb les noves tecnologies?
Educadora: Si, com et dic, fan les activitats molt atractives. A més, la majoria dels alumnes no disposen de noves tecnologies a casa seva ja que provenen d’un entorn socioeconòmic força baix. Les noves tecnologies permeten que els alumnes interactuïn amb allò que jo vull que aprenguin i això ajuda a que realment ho aprenguin.

Entrevistadora: Com va sorgir aquesta iniciativa d’introduir les noves tecnologies en el coneixement de l’entorn i la cultura?
Educadora: Durant l’edició anterior vaig detectar que el coneixement baix de la llengua els dificultava força entendre les històries de la nostra cultura que jo els hi explicava. Si entenen la idea però no la història a fons. Així que vaig pensar de quina manera podia fer que ells i elles treballessin les històries i hi interactuesin. Poc a poc li vaig anar donant forma a aquesta iniciativa.

Entrevistadora: Coneixen prèviament els recursos que fan servir? o dediques temps a ensenyar els recursos?
Educadora: Jo sóc la única educadora i porto tant les classes d’iniciació a la llengua com les noves tecnologies i altres classes que fem. Alguns no saben fer servir molts recursos però aquests els treballem al Punt Òmnia, no a la classe de coneixement de l’entorn i la cultura on fem més una part de lectura, discussió i anàlisi del tema a treballar.

Entrevistadora: Creus que es podria traslladar que aquesta iniciativa a continguts d’altres àmbits?
Educadora: Si penso que si. A les classes de llengua de fet també sortim a fer fotografies i les passem a l’ordinador per fer una mena de diccionari personal de cada alumne. El fet de fer una representació si que no és adaptable a tots els continguts però si es pot adaptar l’ús de les TIC als continguts. De fet per la propera edició es vol intentar ampliar a altres àmbits del programa pel bon resultat que hem obtingut.

Entrevistadora: Respecte al programa, aquest pertany a l’educació no formal, no?
Educadora: Exacte, es un programa que s’impulsa des del propi ajuntament per a nois i noies immigrants de 16 a 22 anys que acaben d’arribar al municipi i per edat no entren en educació obligatòria. Així aquest és un recurs d’acollida que pretén acompanyar als joves en la inserció al municipi, la finalitat d’aquest és al derivar a altres recursos de més duració.

Entrevistadora: Teniu Internet a l’aula?
Educadora: No tenim ordinadors ni internet a l’aula. Per altre banda, tres dies a la setmana anem a un recurs municipal (Punt Òmnia) on si disposem d’ordinadors amb internet per a tots.

Entrevistadora: Avaluant el projecte, em podries dir alguna dificultat que hagis trobat?
Educadora: La veritat és que en general ha estat molt satisfactori però al ser la primera vegada hem tingut alguna dificultat d’organització. Hauria ajudat molt tenir tots els recurs a l’aula ja que el desplaçament dificulta una mica el seguiment però a l’hora de planificar-ho ja es tenia en compte i així s’ha minimitzat aquesta part negativa.

Entrevistadora: Respecte  als teus alumnes, com avaluaries el seu aprenentatge?
Educadora: Molt positiu, han disfrutat aprenent i ho han fet cooperativament. Han fet seva la llegenda de Sant Jordi i així han incorporat una mica de la nostra cultura que és la finalitat d’aquest curs. Saben explicar-la amb les seves pròpies paraules i els hi ha fet voler-ne saber més que sobrepassa els objectius inicials.

Entrevistadora: Per acabar, mirant al futur hi ha alguna altre inicitiva o continuitat d’aquesta activitat?
Educadora: Dintre de poc acaba aquesta edició i per temes de presupost i subencions la veritat és que possiblement el programa per ara no continui però dins la memòria que faig del programa queda com l’acció més positiva d’aquesta edició per tal que en futures edicions sigui jo l’educadora o una altre persona es consideri seguir endavant amb aquesta activitat.

CASO MINIIPAC 2.1


LLEGENDA DE SANT JORDI
Síntesi destacant l’aprenentatge que es pretén
Es pretén que aquests alumnes acabats d’arribar a Catalunya coneguin la nostra història i cultura. Per conèixer la llegenda de Sant Jordi es proposa que la representin buscant els personatges per internet així com escenaris i després ho representin i facin un muntatge.
ÍNDEX
CONTINGUT GENERAL
ACCÉS AL TEXT
Context General
Experiència en ensenyament
1 any
---
Experiència / Nivell d’expertesa en l’ús de TIC
Poca experiència en les TIC en educació però les fa servir molt a l’aula. Ús alt a nivell personal.
---
Tipus d’escola
 Educació no formal. Programa per l’acompanyament a adolescents immigrants acabats d’arribar.

 ---
Localització del centre
Baix Llobregat
---
Connexió
Internet
---
Localització dels recursos tecnològics
Punt Òmnia. Sala amb 17 ordinadors amb connexió a internet i tot tipus de programes.
---
Situació sòcio - econòmica dels alumnes
Baixa
---
Context de la història o cas
Nivell dels alumnes
Nivell baix respecte la llengua i la societat d’acollida.
---
Àrea / unitat
Coneixement de l’entorn i de la cultura d’acollida.
---
Fites en la història
Activitats planificades a la sessió o unitat
Activitat realitzada en grups
1. Lectura de la llegenda de Sant Jordi.
2. Recerca per internet o dibuix pròpi dels personatges i l’escenografia.
3.Pluja d’idees i redacció tant de la història que es recrearà com de les escenes que formaran la historia (tipus de paisatge, personatges que sortiran, posicions...).
4. Projectar les escenes amb un projector a la pared i sobreposar els personatges i recrear el diàleg ja sigui parlat o com si fossin subtitols.
5. Grabació o fotografia de la recreació (a escollir pel grup).
6. Fer muntatge de fotogrames amb Movie Maker.
7. Passar el video o el video de fotos a la resta de grups.
 ---

Nivell d’aprenentatge esperat
Conèixer la història (llenjenda) i practicar la llengua catalana. Saber utilitzar el projector, la càmera de video i programa d’edició i muntatge

Tipus d’activitat
Aplicació de les TIC i coneixement de la cultura.
---
Activitats de la història o cas
Tecnologies utilitzades
Internet, projector, camara de video o fotografia, programa d’edició.
---
Raó per la qual la fa servir
Recrear allò que volem aprendre.
---
Naturalesa de las activitats (tasques cognitives a realitzar)
Lectura, anàlisi i representació del contingut cultural que volem aprendre. Treball cooperatiu en petits grups.
---
Dificultats trobades
Poc temps per a fer-ho i desconeixement de l’idioma.
---
Ajuda / col·laboració emprada
Col·laboració entre els components dels grups i amb la professora. Col·laboració externa de les responsables del Punt Òmnia.
---
Rol del professor
Guia de l’activitat. La seva funció és donar recursos i  acompanyar en tot el procés.
---
Rol de l’estudiant
Aplicar els coneixements i els recursos dels que es disposa. Treballar cooperativament amb els companys. Principals protagonistes de l’activitat.
---
Resultats
Observacions
Tot i les dificultats amb l’idioma el fet de representar-ho ha mostrat que realment han entès el que voliem i ho han interioritzat.
---
Avaluació de l’aprenentatge
S’ha donat un aprenentatge realment satisfactori ja que han assolit tots els objectius proposats.
---
Lliçó apresa pel professor
Planificar al màxim les activitats i donar explicacions concretes sobre com fer-ho.
---